Agroep 2013-09-17

Agroep Leuven 2013-09-17

Dinsdag 17 september om 19u30
zaal A06

Voor het zelfzijn is een beperking altijd pijnlijk
Biologisch betekent “het denken” gewoon dat er intern iets gebeurt in de hersenen, of psychologisch gezien: iets in de voorstelling. Soms is dat nodig als een praktisch hulpmiddel in het leven. Het denken hoort gewoon bij het leven.
Zie dat die identificatie van jezelf met dat denken, met iets beperkts, met wat dan ook ? een bepaald gevoel of met een bepaalde vorm ? dat dat de problemen geeft. Hoe zit het met jezelf? Ben je zelf helemaal ruim? Laat alles gewoon maar gaan, dat is het leven. Je zit niet ergens op een beperkte manier in.
Zodra je je met iets identificeert zit je al in de dualiteit. Identificatie is dat je je identiek maakt aan iets anders. Dit is mijn identiteit, dus daar mee ben ik identiek. Wanneer dat iets beperkts is dan zul je die beperking dus ook leren kennen. Voor het zelfzijn is een beperking altijd pijnlijk. Want het zelfzijn heeft altijd het gevoel: ik ben oneindig. En dan heb je een conflict.
Uit een Advaitagesprek met Douwe Tiemersma, Gouda, 25 april 2012
Advaitapost Jaargang 14 nr 15 (30 augustus 2013)

Print Friendly, PDF & Email