Agroep 2013-11-19

Het doorbreken van de eindeloze cirkelgang
                   Uit een Advaitagesprek met Douwe Tiemersma, Gouda, 28 mei 2008
Als het loslaten en open komen niet vanzelf gaat, is het van groot belang om precies te zien welke processen zich in de sfeer van jezelf afspelen. Dat zien zal zich op steeds subtielere niveaus moeten doorzetten wil het loslaten en open komen radicaal worden. Als je goed kijkt, zie je steeds weer hetzelfde: enerzijds de neiging om dingen vast te houden en anderzijds het loslaten. Dat vasthouden is een identificatieproces: je maakt een beeld, een zelfbeeld met allerlei elementen en in dat beperkte beeld stort je jezelf. Je komt dan in een zelf-zijn dat beperkt is. Dat noemen we het ik-standpunt: ‘ik ervaar dit’, ‘ik wil dat’, ‘ik wil dit niet’. Dit egomechanisme zien is een bewustwording. Dat mechanisme kun je op steeds subtielere niveaus onderkennen: steeds is er weer de terugkeer naar een ik-standpunt in een wereld die min of meer vertrouwd is en die je wilt handhaven.
Zo werkt het. In de stilte en ontspanning lost dit op.
Onze volgende bijeenkomst gaat door in zaal A16 van de Romaanse Poort  – Brusselsestraat 63 te Leuven – van 19u30 tot 21u30.
Gelieve een seintje te geven als je komt: GSM 0476/89 65 04
 Hartelijke groet,
 Leen en Jacques
Print Friendly, PDF & Email