Agroep 2017-01-03

Hartmeditatie
Word je bewust van jezelf, zoals je zit. Stel vast welke indrukken en gevoelens zich voordoen in je lichaam. Probeer te ervaren welke plaats je vooral inneemt in je lichaam, de plaats van waaruit je naar de wereld kijkt. Is deze plaats in je hoofd? Vaak zit je daar te denken en van achter je ogen naar de wereld te kijken. Wanneer je in je hoofd zit te denken, ben je voor een groot gedeelte de andere niveaus van je lichamelijke bestaan vergeten.

Bij de bewustwording van het concentratiepunt in het hoofd is dit punt een objectpunt geworden. Je bent je het op een afstand bewust. Keer nu zelf helemaal naar binnen, naar dat punt en kijk van daaruit weer naar buiten. Laat je dan zelf langzamerhand naar beneden zakken in de richting van het hartgebied. Richt je aandacht op dit gebied en stel vast wat voor gevoel daarin aanwezig is. Laat je zakken in dat hartgebied. Je ziet dan de wereld vanuit je hartstreek. Ga daar steeds meer in rusten, in wonen. Dat betekent dat je alles laat voor wat het is. Daar ontspan je je steeds meer.

Het hartgevoel wordt langzamerhand sterker. Vrijwel altijd is dat een gevoel van smelten, vloeibaar worden. Laat je werkelijk daarin zinken, in die vloeibaarheid. Wanneer het enigszins lukt om je daarin te laten verzinken, betekent dat een geweldige ontspanning en een loslaten van je ‘ik’. Dat ‘ik’ is een brokje spanning, meer niet. Wanneer het daar in dat smeltgevoel komt en mee gaat smelten, dan komt het vrij, dan kom jij vrij. In dat gevoel lost het ik op en stroomt in een overweldigend stromen, een overstromen, naar buiten stromen.

Word je je intern bewust van de oneindige ruimte van hartenergie. Het is de ruimte van je zelf zonder vormen, het is de ruimte van je Zelfzijn, waarin je gelukkig bent. Jij bent de kosmische ruimte waarin je nergens meer iets kunt aanwijzen dat op je ik slaat: Dat ben Jij. Als er weer vormen ontstaan, worden ze weer opgelost in het grote geheel. Laat je daar nog steeds meer in verzinken. In eerste instantie, ga je kopje onder. In tweede instantie, laat je alle vormen los en word je je van binnenuit bewust van die oneindige ruimte, die oneindigheid van Zelfzijn.
Blijf in deze open sfeer. Laat deze sfeer voortbestaan, ook wanneer je je ogen open doet.

Bron:  InZicht. Wegen van radicaal zelfonderzoek 2 nr. 4 (dec. 2000), p. 44-45
en website van Advaita Centrum
https://www.advaitacentrum.nl/en/node/9214
Beste [VOORNAAM],
 [CC] [OPM]
Op dinsdag 3 januari houden we onze volgende bijeenkomst van 19u30 tot 21u30 in de Romaanse Poort   – Brusselsestraat 63 te Leuven.
Waarschijnlijk in zaal B23. Kijk toch na op het digitaal scherm: aanwijzing “Studiekring Orenda”.
Graag een seintje als je komt op het GSM-nummer 0476/89 65 04 of naar mail .
Hartelijke groet,
Marc en Jacques
Print Friendly, PDF & Email