Bijeenkomst van dinsdag 21 februari 2017

Beste,
Op dinsdag 21 februari houden we onze volgende bijeenkomst van 19u30 tot 21u30 in de Romaanse Poort   – Brusselsestraat 63 te Leuven.
Waarschijnlijk in zaal B23. Kijk toch na op het digitaal scherm: aanwijzing “Studiekring Orenda”.
Graag een seintje als je komt op het GSM-nummer 0476/89 65 04 of naar mail .
Hartelijke groet,
Marc en Jacques

 

Het gevoel ‘Ik ben’

Voordat er iets verschijnt, moet er iemand zijn aan wie het verschijnt. Alle verschijnen en verdwijnen vooronderstelt een verandering tegen een onveranderlijke achtergrond.

Je bent alle lichamen, elk hart, elke geest en nog veel meer. Volg het gevoel ‘Ik ben’ na in alle diepte, dan zul je dat ontdekken. Hoe vind je iets terug wat je kwijt bent of verloren hebt? Je blijft eraan denken totdat het weer in je opkomt. Het gevoel van te zijn, van ‘Ik ben’, is het eerste dat in je opkomt. Stel jezelf de vraag waar het vandaan komt of kijk er rustig naar. Als je aandacht zonder zich te laten storen in het ‘Ik ben’ blijft, kom je in een ‘toestand’ die niemand kan beschrijven, maar die wel wordt ervaren. Het enige wat nodig is, is het te doen, opnieuw en opnieuw. Het gevoel ‘Ik ben’ is tenslotte altijd in je. De enige moeilijkheid is dat je er allerlei dingen aan hebt vastgekoppeld zoals lichaam, gevoel, gedachten en ideeën, bezittingen binnen en buiten jezelf, enzovoort. Al die vereenzelvigingen zijn misleidend. Zij zijn er de schuld van dat je jezelf aanziet voor wat je niet bent.

Wat je bent kan niet beschreven worden, tenzij als totale ontkenning. Je kunt hoogstens zeggen: ‘Ik ben niet dit, ik ben niet dat’ – je kunt nooit op een te verantwoorden manier zeggen: ‘Dit ben ik.’ Het klopt eenvoudig niet. Wat je kunt aanduiden met ‘dit’ of ‘dat’ kun je niet zelf zijn. Je bent niet iets dat kan worden waargenomen of wat je je kunt voorstellen, dus ook niet ‘iets anders’. En toch kan er zonder jou geen waarneming en geen verbeelding, geen voorstelling zijn. Het voelen van het hart wordt waargenomen, het denken van de geest en de activiteiten van het lichaam. Het feit zelf van het waarnemen bewijst dat je niet bent wat door jou wordt waargenomen. Kan er waarneming of ervaring zijn zonder jou? Een ervaring moet ergens bijhoren. Er moet iemand komen opdagen om te verklaren dat de waarneming of de ervaring ‘zijn’ ervaring is. Zonder iemand die ervaart is de ervaring niet echt; de ervaring ontleent haar werkelijkheid aan degene die ervaart. Wat voor waarde hecht je aan een ervaring die je niet kunt hebben?

Laat je gehechtheid aan het irreële los, dan zal het reële snel en moeiteloos zijn eigen plaats innemen. Houd op met je voor te stellen dat je dit of dat ‘doet’ of ‘bent’ – dan zal de realisatie dat je de bron en het hart van alle dingen bent in je oplichten. Dit zal grote liefde met zich brengen, die niet het gevolg is van je eigen keuze of smaak en ook niet van gehechtheid, maar die een kracht is welke alle dingen toont in het licht van wat wij zijn: liefde.

Ik Ben – Zijn   Hoofdstuk 1   Het gevoel ‘ik ben’   Shri Nisargadatta Maharaj

 

Print Friendly, PDF & Email